wensand.blogg.se

Här kommer du som läsare kunna följa Sandbergskaskolans utbytesprojekt med Wanlan High School i Hangzhou, Kina.

Vi lämnar Shanghai och flyger vidare till Peking!

Kategori:

Utförligare blogginlägg kommer ikväll om Shanghai mm. Så länge får ni lite bilder:)

Bilder från dagen

Kategori:

30 Okt

Kategori: Allmänt

Idag vaknade vi kl 7 av att Terese knacka på dörrarna(som vanligt) sen var det dags för att göra våra presentationer för några kineser. Adde, Emil och David pratade om "Sveriges skärgrård" och visade många bilder. Frida och Mathilda. E pratde om "Sveriges maträtter och traditioner" och Sofia, Julia, Jasmine och Mathilda. O pratade om "Sveriges kungafamilj". Efter det ville dom höra svensk sång. Så alla gick upp på deras lilla scen i klassrummet och började sjunga. Vi började med Svergies nationalsång, det var lite pinsamt och jag tror att vi råkade sjunga fel. Men det gick bra i alla fall för att som tur är så vet dom ändå inte hur låten går. Efter det så sjöng vi Små grodorna. Det var lite kul att sjugna inför dom även fast det var pinsamt.
 
När alla presenatationer och sången var klar så gick vi och åt frukost. Och efter det så åkte vi till ett köpcenter med bara massa elektroniska saker. När vi var klara där var det dags för lunch, och det var nog den finaste restaurangen alla vi har varit på. Vi fick eget rum med egen tv, soffor och toalett. Det var riktigt fint och det var desutom jätte god mat. Vi fick även prova på Peking Anka. Nästan alla tyckte det var jätte gott, det smakade ungefär som kykling.
 
När lunchen var klar så åkte vi till ett stort köpcenter bestående av 9 våningar med leksaker, kläder och annat små pyssel. Vi var där ca 2 timmar innan vi åkte hem. Och imorgon ska vi till Shanghai så nu ska vi packa det sista.
 
/Mathilda och Julia

Bilder från morgonens flaggcermoni

Kategori:

Det började kl 07.30 med att alla på skolan var uppradade och sedan hissades flaggan under pompa och ståt. Rektor höll tal och alla sjöng.

Min helg //Adde

Kategori: Allmänt

På fredagen blev vi hämtade av jacks mamma, hon körde oss hem till deras hus.dom bodde ganska bra, lite över medelklassen, hans pappa var VD för ett byggföretag och hans mamma var lärare. vi käkade middag på pizzhut, skönt med lite omväxling. Dagen efter åkte vi till en sjö som hette west lake och gick omkring tittade på olika parker. Egentligen var det meningen att vi skulle cykla runt west lake med det var en himla tur eftersom trafiken där är som den är. Sen käkade vi lunch buffe på ett jätte fint ställe som hade nästan all mat. efter vi hade ätit åkte vi till en gammal gammal gata där dom sålde massa kinesiska traditions prylar. Sen åkte vi hem men när vi var på väg hem vara alla jätte hungriga så vi käkade på mcdonalds. det var lite mer annorlunda än i sverige faktiskt. När vi kom hem så hade dom besök av jacks mammas kompis och hennes son, dom tyckte det var roligt att jag hade en lille bror. sen på söndan var det mest chilla och packa som gällde, det blev inte mycket gjort då. 
 
En liten del av buffen
West lake
Där dom bodde
 
/// Adde R

 

TJOOO BLOGGGEEEEEN <3

Kategori: Allmänt

TJAAAA BLOGGEN <3!
Under denna helg har jag bott hos en kinesisk familj, det har varit mycket spännande och lärorikt.
Min kompis som jag bodde hos bodde i ett fint hus som låg i en gated community.
Jag fick mitt egna rum med en stor tv och en stor säng.
Han var tvungen att plugga hela fredagskvällen så jag satt och tittade på film och spelade spel.
Till middag fick jag hummer och en hel kokt krabba som man var tvungen att attackera.
Det var svårt att äta krabban för man var tvungen att knäcka skalet suga äta och allt, det var lite pilligt och kladdigt, men det gick bra.

På lördagmorgonen gick jag upp kl 8 och fick ``svensk frukost´´dom hade köpt oboy och mackor eftersom dom hade frågat mig om jag gillade varm frukost. Så medans dom åt sin frukost åt jag min.

Dom tyckte det var konstigt att jag inte åt pasta och kyckling på morgonen.
Efter frukosten så drog vi till Westerlake och gick runt och tittade på den kända sjön och alla tempel omkring den.
Det var riktigt lökigt för det var typ 30 grader.
Sen på eftermiddagen drog jag och min värdfamilj till ett gymnasium här i staden där dom hade simmhall och badminton banor. Vi spelade badminton i två timmar och simmade i en timma.


Sen på kvällen gick vi på restaurang och jag åt massor med konstig mat. Anka typ små spigg fiskar och sen massa andra små maträtter som smakade ganska konstigt men ändå gott.

När vi kom hem sen på kvällen hade vi filmkväll med hela familjen och vi tittade på transformers 5. (den ända filmen dom hade som inte var dubbad till kinesiska).

På söndagen så behövde min kompis plugga igen så då satt jag och tittade på filmer på datorn. Och sen runt kl 12 åkte vi till skolan, och på vägen käkade vi på en liten kina resturang i en annan gated community.

anonym publisher <.< >.< >.> yolo

Sofia

Kategori: Allmänt

Den här helgen bodde jag i en lite finare lägenhet tillsammans med min "kompis", hennes mamma, hennes mormor och hennes pappa. Fast hennes pappa var inte hemma. Det första vi gjorde när dom hämtade oss var att åka direkt hem till hennes mammas kompis och så åt vi middag där. Dom la fram en hel anka, med huvud och allting. Dom märkte att jag inte tänkte äta det så jag fick något annat istället. Efter det så åkte vi till West Lake och kollade för dom tyckte att det var finast där på kvällen, och det var verkligen fint. Sen efter det åkte vi hem till henne och jag fick se huset och se rummet där jag skulle sova. Sen så gick vi och la oss. 
 
Jag vaknade vid 9 och det första jag ser när jag går upp är att min "kompis" har en lektion med en lärare dom hade hyrt hem. Dom har verkligen mycket plugg. Hon pluggade fram till 10. Sen åkte vi och åt på en restaurang till lunch. Efter lunchen gick vi runt lite vid West Lake och åkte runt där på en "Kina båt". När vi gjort det så åkte vi till något muséum fast det var stängt så vi åkte vidare till en marknad där vi gick runt ett tag. Det luktade typ hästbajs men det var tydligen deras mat. Jag tackade nej när dom frågade ifall jag ville smaka. Sen åkte vi hem och vi gick tidigt till säng. På söndagen tog vi det bara lungt innan vi åkte tillbaka till skolan. Även på söndagmorgonen var det en lärare där. På lunchen på söndagen så serverades det en hel sköldpadda som jag absolut inte tänkte äta så mamman förstod mig och åkte och köpte hamburgare till mig istället.
 
 

empanassassin

Kategori: Allmänt

I fredags så åkte alla till sina brevvänners familjer och var hos dom hela helgen. När jag kom dit så var huset ganska stort och dom hade också många bilar. När jag kom in så hade mamman fixat mycket mat , eftersom jag var lång så var jag tvungen att "äta mycket". Dom serverade så mycket så jag håll på att spy , jag ville ju inte heller säga nej för att då kanske dom trodde att jag inte gillade maten. Sen visade dom mig rummet jag fick sova i sen så gick vi på en promenad på kvällen. Frukosten var väldigt olikt än var den är i Sverige , dom åt te.x ris eller annat som vi äter till lunch eller middag. Min kompis var tvungen att plugga nästan hela lördagen så jag åkte till West lake med hans föräldrar istället. Där var vi hela dagen , sen när vi kom hem så somna jag direkt eftersom jag hade gått runt hela dagen. På söndagen var vi på en sorts park där dom visade hur hangzhou var för många många år sedan. Där efter så åkte vi till fin resturang som en hejdå "sak". Föräldrarna för väldigt glada över att jag var där samt jag, dom hoppades jag kunde kommer och hälsa på hangzhou någon annan gång. Sen åkte vi till skolan igen och träffade alla och berättade hur de hade varit hos familjerna.

////// emil

Min helg - Jasmine

Kategori: Allmänt

På fredagen efter att vi blivit hämtade så åkte jag och min kompis, hennes mamma, hennes pappa och hennes storasyster och åt middag på en fin restaurang. De serverade bland annat oxgroda och fiskar som kollade på en. De låg där utan innehåll och kollade på en.

 

 

Min kompis pappa är tydligen högt uppsatt inom militären så vi bodde i något slags militäriskt område. Det var coolt men det var lite obehagligt när man hörde att de gick runt på vägarna utanför huset. Jag trodde att de skulle ha rätt så fint men det var en väldigt enkel liten lägenhet eller något liknande. De hade en stå-toa och den var i duschen. Så om man står och duschar och kliver lite snett så står man i toaletten. De var lite skojigt.

 

 
Sängen kändes som en bräda med lite tyg över men jag sov bra av någon konstig anledning. På lördagen så gick jag, min kinesiska kompis och hennes storasyster och kollade på bio, The Bourne Legacy. Där träffade vi någon kines med sin brittiska kompis. Sen åkte vi på en båt tur till någon ö som jag inte vet namnet på. Där tafsade en tant på mig. Sen åkte vi tillbaka.
 
 
 
 

När vi skulle in på de militäriska området igen så fick vi vänta utanför i kanske 15 minuter, för jag är en utlänning.

Innan vi åkte tillbaka till skolan idag så åt vi lunch på den fina restaurangen som vi åt på i fredags. Som återigen serverade fisk som låg och kollade på en. Sen så frågade dom även ifall jag ville ha vin, hahah. 

 

Puss o kram

Jasmine

 
 



 

Julia

Kategori: Allmänt

 
Under helgen som gått har varje svensk elev bott hos en kinesisk värdfamilj. Ett par kinesiska elever från skolan har fått i uppgift att låta oss bo hos dem samt göra olika aktiviteter under dagarna.

I fredags eftermiddag hämtade min värd Christinas mamma upp oss vid skolan. Jag hade innan frågat Christina om hennes föräldrar kunde engelska och blev rätt så lättad när svaret var ja.

Jag presenterade mig och småpratade under hela resans gång - dem förstod det mesta jag frågade om. Vi åkte till en stor mataffär för att handla middag, jag fick själv välja vad jag ville äta. Efter vi hade handlat åkte vi en runt 30 minuters lång bilsträcka till deras lägenhet. 

Dem ägde två lägenheter i byggnaden, på samma våning (dem ägde alltså hela våningen). Jag och Christina fick bo i den ena medan föräldrarna bodde i den andra. Jag ställde mina väskor i ett av gästrummen, där jag senan själv skulle bo.

Direkt efter jag gjort det åt vi middagen jag valde, kyckling, vilket var rätt så gott då det var något jag är van vid att äta. Jag tackade för maten och gick sedan till ”mitt” rum för att hämta presenterna jag köpt till dem - en vit dalahäst, en kökshandduk med traditionellt mönster på, svensk choklad samt polkagrisar. 

Familjen uppskattade presenterna och Christina gick och ställde dalahästen i sitt rum. Dem hade även köpt/gjort ett par presenter till mig; en terrakottastaty (i litet format), pennor, en sorts stämpel i sten med mitt namn ingraderat som Christina gjort. Om man doppar den i en låda med speciell röd färg (som jag också fick) och sedan stämplar den på ex ett papper står det då mitt namn. - Jag fick även andra saker. Jag tackade och sa att jag blev väldigt glad över presenterna - vilket jag blev. 

Senare den kvällen åkte vi till en gata som familjen kallade ”China street”. Vi gick och kollade i affärer och besökte ett kopparmuseum med skickligt gjorda skulpturer samt besökte Christinas morfar som jobbade som doktor i en butik på gatan. Efter vi hade spenderat runt två timmar på ”China street” behövde vi skjutsa hem morfadern. Jag frågade Christina om han kunde engelska och svaret blev nej. Jag fick dock senare reda på att han kunde prata ryska, att han lärt sig det när han gick i skolan vilket jag tyckte var lite intressant.

Morfadern bodde ganska nära min värdfamilj och efter att vi lämnat honom vid hans lägenhet tog det endast en kvart att komma hem. Klockan var då runt 22.30 kinesisk tid och jag gick direkt och sov.

Nästa dag, lördag, började kl. 10 med frukost - macka med ost samt mjölk (inte speciellt kinesiskt). Jag åt själv då Christina behövde göra sina läxor. Inget speciellt hände efter frukosten, jag vilade i ett par timmar. Sedan var det dags för lunch - kyckling med grönsaker samt soppa men griskött och grönsaker. Jag åt kycklingen vilket smakade ungefär som det jag fick till middag föregående dag. Soppan vågade jag tyvärr inte prova då jag inte tyckte att den såg så fräsch ut.

Lite senare kom Christinas farbror på besök. Han hade några år tidigare besökt Stockholm och berättade om resan till vår svenska huvudstad. Jag, Christina och hennes farbror åkte sedan till en stor nationalpark som låg i Hang Zhou (Hang Zhou heter staden som vi bott i enda sen vi kom till Kina). Nationalparken, som var väldigt vacker, var full av besökande vart man än gick. Jag såg även brudpar som tog bröllopsbilder i den vackra miljön.
 
Farbrodern köpte även en sorts rosa kaka till mig som var fylld med något brunt som jag trodde var choklad. När jag smakade fick jag dock reda på att det inte var choklad - utan någon bönblandning. Jag tryckte inte att den var god utan gick och slängde den. - Fast det var kul att testa!

Lite senare på kvällen åt jag, Christina och hennes föräldrar hos hennes morföräldrar. Jag åt för det mesta grönsaker och ris (även om jag inte är så förtjust i ris) då det ända köttliknande dem bjöd på var anktunga och något räkliknande - vilket jag inte kände för att testa. Senare under kvällen fick jag två styckna kinesiska lyckosaker med kinesisk medicin i av morföräldrarna. 

På söndagen vaknade jag vid 9 tiden och åt frukost med Christina. Det hände inget speciellt denna dagen. - Jag packade min väska och vid 13 tiden begav vi oss tillbaka till skolan där jag möttes av Terese, Kai och Dante.

Min Helg - Mathilda

Kategori: Allmänt

Det började med att hennes pappa kom och hämtade oss från skolan.
Från skolan tog det lite över två timmar att kom till deras hem på grund av all trafik.
Dom bodde i en stor lägenhet och pappan är den som inreder. =)
Jag fick sova i hennes lillebrors rum.
Sängen var väldig hård men jag sov bra en då.
Dom hade en jätte rolig toa den var verkligen teknisk!
Det fanns en knapp som man kunde spola på, en som blåste luft i rumpan, en spolade upp vatten och någon mer.
Jag testade inte som tur var!
Dom var alla jätte snälla och tyckte att jag var duktigt på att äta med pinnar!

På lördagen så kom Frida och hennes kompis hem till min familj.
Vi gjorde Dumplins tillsammans och såg filmen Avtar.
Efter vi hade gjort det så åkte vi till West Lake.
När vi kom fram till West Lake tog vi en båt och åkte runt i sjön.
Efter det så åkte vi till en restaurang som serverade ''västen mat''. Jag beställde en biff och pommes och dom frågade hur jag ville ha köttet, och jag svarade att jag ville ha medium.
Först och främst så fick jag aldrig några pommes och biffen var rå helt rå.
Till biffen fick jag någon stark sås som dom sa var peppar sås, makaroner med någon annan sås på och ett stekt ägg och allt på samma talrik.

På söndagen fick jag pizza till frukost. Pizzan så ut som en paj och smakade mer som en paj en pizza.
Efter det åkte jag och min kompis till en byggnad för att se hela staden. Men det var för molnigt.
Efter det åkte vi till skolan. Mathilda O


Min helg - Frida

Kategori: Allmänt

På fredagen så kom min "kompis" pappa och hämtade oss i skolan. Vi åkte även med en tjej från England och hennes "kompis" som hon skulle bo hos eftersom att de bodde grannar. På vägen hem så stannade vi och kollade på en känd skola, i deras park och tog lite kort. Sen så åkte jag hem till min "kompis" familj, hon visade mig runt i huset och sen åt vi middag. Det var lite typiskt kinesiskt mat dom serverade. Vi åkte och handlade mat jag tyckte om och sedan så köpte dom även ett par bestick till mig. Fick mitt eget rum och jag trivdes verkligen i deras hem och med deras familj. Dagen efter så åkte vi till en annan kines och gjorde dumplings, åt lunch och kollade på Avatar. Sen åkte vi vidare till West Lake och var där riktigt länge, åkte runt i en båt och kollade runt. Sen åkte vi och åt middag. Efter middagen så åkte vi till en typisk kinesisk marknad. Min kompis var jättegenerös och ville köpa massa saker till mig. Idag (söndag) så åkte vi och köpte te och gick runt massor i hennes område. Jag och min kompis pratade väldigt mycket och hennes mamma och pappa ville verkligen att jag skulle komma tillbaka i framtiden med min familj.
Vi åkte runt väldigt mycket och kollade på massor av sevärdigheter och min kompis förklarade hela tiden väldigt bra om sakernas historia och var det var. 
Jag trivdes väldigt bra och tycker att jag utvecklade mycket muntlig engelska under hela min vistelse i min familj. Jag ångrar absolut inte att jag åkte hem till deras familj för innan var jag väldigt nervös men jag är glad att jag gjorde det :)

Mathilda här AKA Mini :D HAHA

Kategori: Allmänt

Hejsan svejsan :D. Idag fick vi som uppgift att blogga om hela helgen. Men eftersom att jag fick åka tillbaka till skolan första dan pga illa mående osv så kan jag bara berätta om lördagen (om ni inte vill veta hur tråkigt det var på rummet, men jag tror inte det är så jätte kul att läsa om).
I lördags skulle jag och min brevvän Sally åka till West Lake. Där skulle vi även möta Sallys kompis och hennes brevvän från England som heter Molly. Vi gick runt lite och åkte även en liten rolig båt ;D. Efter det gick vi till "Pizza Hut" och åt mat. Snacka om att dom äter mycket. Jag och Molly beställde Pizza men dom tyckte att vi skulle ha efterrätt också. Men det blev för mycket mat och jag blev propp mätt efter nästan halva pizzan, men för att inte vara "dum" så tvingade jag i mig resten. Efter det mådde jag riktigt illa och trodde typ att jag skulle spy :S. Men såklart klarade jag av att inte göra det :D. Sen efter maten och liten runda i parken så gick vi och åt glass(Även fast jag var ganska mätt).
Sen kom Sallys mamma på att vi skulle hyra cykel. Och jag fick panik direkt. Eftersom att jag hade sätt massa folk som cyklade på vägarna där bilarna åkte. Och trafiken i Kina är nog inte den säkraste om man jämför trafiken i Sverige. Men som tur var så cyklade vi på gångvägen. Vi kollade även på bio :) det var filmen Twilight (Den nyaste för er som undrar) och efter filmen så åt vi på en restaurang. Jag beställde nudlar och tror ni jag kan äta med pinnar? Ni som gissat Nej gissade rätt. Och när nudlarna låg i någon form av soppa så blev dom riktigt hala :S. Då frågar Sally efter en gaffel men tyvärr så hade dom ingen. Så Sally och Sallys klasskompis (kan inte namnet på henne... Något med A tror jag) sprang till en matbutik och köpte nudlar på burk bara för att dom visste att det låg en plast gaffel i den. Så snällt av henne. Medan dom sprang till affären så fick jag och Molly en liten prat stund och lärde känna varan bätte. Så nu har jag hennes Email och FB så jag hoppas att vi kan behålla kontakten (och även med min brevvän såklart). Efter maten och allt så åkte vi hem och jag gick och la mig efter en låååååååång dag :D Snipp Snapp slut så var den där dagen slut.
Sängarna var riktigt hårda på skolan men den här var värre. Ni kan ju själva testa att lägga er på golvet med en filt som underlag och sova på det :D haha, grattis. Ni kan ju kommentera hur det gick :S För mig blev svaret: Riktigt ont i ryggen och rumpan :O HAHA, sen när jag frågade Kai varför alla sängar är så hårda i Kina blev svaret: För att man får jätte ont i ryggen av att sova på en mjuk säng. (Och ja ni fattar nog hur jag reagerade då, haha)
Här är den lilla roliga båten :D HAHA den var jätte gullig ;D
Här är utsikten från hennes fönster, hon bodde fint i alla fall :D
Oj da.. :S Tog nog bilden när jag gick.. Aja, här är i alla fall en jättedålig bild på bion :S Det var lite kontigt för att det var någon som ringde en person under filmen och kvinnan svarade :S. Både jag och Molly kollade på varan och såg förvånade ut att hon faktiskt svarade. För att både hon och jag är vana med att man inte får svara i mobilen under filmen. Men tydligen så får man det i Kina. Och jag får inte glömma att vi är i Kina nu och här är det andra regler :D
/Mathilda. E AKA Mini ;)
 
 

Alla är "hemma" igen!

Kategori: Allmänt

Å det är som om det poppas popcorn då alla sprudlar och vill berätta allt de har fått uppleva i helgen!
Så härligt att ha er tillbaka och snart får alla bloggläsare en individuell uppdatering om helgen från var och en av eleverna!
 
 

Kinas Venedig och doughnut heaven!

Kategori: Allmänt

Dagen har för oss lärare tillbringats i Suzhou som kallas för ”Kinas Venedig” och det var verkligen Kinas Venedig. En stad från många hundra år tillbaka som andades historia och lugn (bortsett från alla 100-tals turister som valt samma dag som vi att besöka denna fantastiska plats). Vi spenderade hela dagen tillsammans med Mr. Ren (rektor) och personal från skolan samt Richard och Kearstin från skolan i Leeds. Vi har haft många intressanta diskussioner kring skolpolitik och hur skolan fungerar i England och Sverige, likheter och skillnader, skoluniformens inflytande, läroplaner, nationella prov, undervisning mm samt för och nackdelar med dessa. Mycket givande och många tankeväckande frågeställningar att ta med hem.
 
Under dagen har samtliga elever tillbringat lördagen med sina värdfamiljer och vi har fått lite uppdateringar via sms under dagen. När vi frågade Andreas om han kunde skriva kvällens blogginlägg blev sms svaret: ”jag har inte tid! Vi har fullt schema till jag ska gå och lägga mig, nu är vi på buffé och de har vår mat och doughnut buffé!!!” Han är i doughnut heaven :)
När man inte talar samma språk och engelska inte alltid fungerar får man ta till alla olika typer av metoder. En av de engelska eleverna hade ätit middag i sin värdfamilj i går kväll och då även tillsammans med mormor och morfar som var inbjudna kvällen till ära. Han tänkte att detta var ett perfekt tillfälle att träna sin kinesiska så han tog upp sin anteckningsbok med vanliga användbara fraser och tänkte be om lite mer mat. I sitt sms skrev han: I think I might have said that: ”I would like some more of your mother” istället för att be om mer mat. Språket spelar oss spratt ibland och det leder oftast tills skratt och att vi kommer varandra närmare...även om vi inte behöver äta upp varandra...
I morgon söndag kommer vi lärare att besöka ett Budistiskt tempel på förmiddagen för att sedan möta upp samtliga elever ca kl 14:00 på skolan då de kommer ”hem” från sin helg. På eftermiddagen åker samtliga svenska och engelska elever och personal på museéum. Ser fram emot att träffa våra elever i morgon och hoppas att de sover gott sista natten! / Tessan, Dante och Kai

Sandbergska flyttar in.

Kategori: Allmänt

Hej på er alla läsare! Hörde att ni har minusgrader och snö hemma. Här har dagen tillbringats under ett paraply då solen varit på tok för het och stark för en svensk i sena oktobertider...vi har det lite svettigt här nere ;)

 

I morse var det väckning i arla morgonstund, 05.30 och frukost kl 06.00 då det var dags för Wenlan High School's årliga höst picknick. Samtliga elever (30 klasser) delades upp i organiserad och strukturerad form i 30 olika bussar så även eleverna från Sandbergska som under hela dagen har följt sina penpals och deras klass på utflykten som gick upp i bergen. Vi fick senare under dagen en sms uppdatering med upplysningen om att de hade fått gå upp för EXSAKT 500 trappsteg!!!Hur höstpicknicken var i övrigt får ni en uppdatering om på söndag då alla äe samlade igen.

 

Vi vuxna åkte tillsammans med rektorer och lärare från Kina och England på utflykt och studiebesök på annan ort och besökte en gymnasieskola. Intressant att höra hur de jobbar och se vilka fantastiska förutsättningar de har för att ge eleverna en bra utbildning på de skolorna vi har besökt. Dock är det en skilnad i undervisningen vilket jag fick känna på när jag i tisdags undervisade en åk 8 i engelska utifrån material och böcker som vi använder på Sandbergska. De 50-talet elever som deltog på lektionen tyckte det var kul då vi läste och pratade om Halloween men att nivån låg på en gymnasienivå.

 

Sandbergska flyttar in...

Eleverna har nu flyttat in hos sina värdfamiljer. De blev hämtade kl 15.00 på skolan efter utflykten och vi har fått sms uppdateringar om att allt verkar bra. Vi samtalade med de engelska lärarna under middagen vars elever har gjort detta slags utbyte under 10 års tid och de sa att hur nervösa eleverna än är innan så är upplevelsen av att bo tillsammans med en kinesisk familj det som pratas om och upplevs som det häftigaste och ”största” på hela utbytesprojektet. Familjerna har planerat deras besök länge och kommer göra sitt yttersta för att de ska trivas och ha det bra.

Vi ser fram emot att vara alla samlade på söndag och få ta del av allas upplevelser!!

 

Önskar er alla där hemma en skön helg nu när det snart är fredag em!

/ Tessan, Dante och Kai

 

 

 

Ny dag, nya bra prestationer!

Kategori: Allmänt

Idag gick friidrottsdagen in på sin andra dag. Det som stod på elevernas schema var kula och längdhopp. Mini följde upp gårdagen brons i höjdhopp med en stark femteplats längdhopp. De andra tjejerna som också hoppade längd gjorde även de starka prestationer. Efter det var det dags för killarnas kula. Inte helt överraskande, då vi fått indikationer på att vi hade guldchans, bärgade David guldet i helt överlägsen still. Förutom eleverna var det även dags för oss lärare att göra vårat bästa. Vi skulle representera ”kontorslaget” i stafetten över 12x50m. Kontorslaget har inte vunnit den här stafetten på länge och inför sista sträckan som Dante ska springa ligger vi på fjärde plats. Men tackvare en diskning av ett lag och en otrolig upphämtning av undertecknad;-) lyckas vi med att knippa guldet!

Idag kom även sexton elever plus tre representanter från en skola i Leeds till skolan. Dem kommer att vara här i en vecka och Tessan började direkt att prata utbyte. Så har vi tur kanske det blir en resa till England i framtiden.

Imorgon kommer alla elever att åka på höstpicknick och efter det följer dem med sina pennpalls hem. Där kommer dem att spendera helgen med deras familjer. Utflykter mm tillsammans med sina nyfunna vänner står på schemat. Vi lärare kommer att åka till en annan stad och besöka en skola, men mer om det och om helgen i nästa inlägg.

/Dante (om ni inte förstod det)

 

Bilder från fm friidrott

Kategori:

Resultat mm kommer senare:)

24 oktober

Kategori: Allmänt

Idag har vi vart med på deras friidrottsdag som även fortsätter imorgon. Dagen började med att vi alla fick vara med i någon sorts "parad" för hela skolan.. Hehe kändes lite obehagligt eftersom man skulle gå längst fram, militäriskt och eftersom de skrek allting på kinesiska förstod man knappt vad man skulle göra men det löste sig och blev säkert bra. Sen gick var och en till sina nya kina vänner som vi fick igår. Vi gjorde alla olika saker eftersom våra kinavänner går i olika klasser men tror att alla på något sätt mest kollade på.Julia och Andreas blev intervjuade för någon tv kanal här i Kina också. 
Emil deltog i 100 meters loppet och även i höjdhopp. Han kom 4a i höjdhoppet bland killar. Mathilda E deltog också i höjdhopp fast för tjejer och kom delad 3a! Stolta svenskar här i Kina!
 
"Bit i medaljen som dom gör på OS Mathilda!" 
 

Bilder från em

Kategori:

Idag fick vi även träffa våra brevvänner och det var kul att äntligen få ses på riktigt! Se bilder nedan.

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_508689429606ee3573349c6d.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_508689429606ee3573349c6d.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_50868944e087c3082feb2df0.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_50868944e087c3082feb2df0.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_50868946ddf2b3543700029b.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_50868946ddf2b3543700029b.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_508689479606ee354c48452e.jpg">https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_508689479606ee354c48452e.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_50868ae7e087c308287fcebf.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_50868ae9ddf2b354450002e5.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_50868aeb9606ee3557aa20e1.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_50868aedddf2b3543a00031b.jpg" class="image">

Tisdag 22/10- grodans dag

Kategori: Allmänt

Idag så gick vi upp kl. 8 och sen åt vi frukost kl halv 9. Frukosten var lite ovanlig mot vad vi äter i Sverige men de va ändå gott. Det var bröd och sylt , de var också kroasanger, så var de också massa Kinesiska rätter också som var goda , vi drack mjölk också. Sen fick vi varsin penpal för att dom som vi hade innan var tvungna att plugga hårt för att dom gick i 9an och behövde klara allt så dom hade ingen tid för oss. Så alla fick en var och vi följde efter dom tills lunch för då samlades alla och åt i vårat rum.

Efter lunchen så var vi med dom en lektion sen var de övning för imorgon för då har vi fridrottsdag och då ska vi vara med och dansa och tävla. Jag (Emil) ska själv hoppa höjd och springa. Efter de så hade alla elever elevens val och då gick vi runt och kollade på alla klasser , dom gjorde massa olika saker te.x teknik, sporter , sång och dans. Efter vi hade gått runt allt så var vi trötta och då gick vi upp och vila en timme ungefär sen så åt vi middag , det blev pommes , kött , groda och lite andra saker , vi får 10 maträtter om vi får välja över så vi blir mätta. Sen var vi fria efter maten och kunde göra vad vi ville , jag och David sprang och dom andra gick upp i rummen . Nu är de dags att sova , Godnatt !

 

// Emil och David

Lite bilder från fm

Kategori:

Några korta rader innan vi slumrar in i den Kinesiska natten

Kategori:

Middagen är avslutad och nu kryper vi nöjda i säng efter en lång och händelserik dag. Det var ett nervöst gäng som steg på flyget i morse och nu äntligen är vi här som vi har sett fram emot den här dagen.

Efter att vi inkvarterat oss i våra rum på skol-hotellet så åt vi middag tillsammans med rektor och personal och vi fick verkligen smaka på massor av olika typer av mat. Inte helt otippat gick den maten som var friterad hem hos eleverna. Tror även att vi i ett svagt ögonblick sa att även vi lärare kommer att delta på friidrottsdagen på onsdag och springa…vi får se hur det slutar.

I morgon är det samling och frukost vid 08.15 och sen väntar en fullspäckad dag på skolan för vuxna och elever.

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3894482/images/2012/pic_50852d42e087c322b003037b.jpg" class="image">

Framme i Hangzhou!

Kategori:

Då är vi äntligen på plats på Wenlan High School efter en lång resa och allt har gått bra!Uppdatering om dagen kommer
senare under dagen/kvällen.
/ Tessan och gänget

Resfeber...

Kategori: Allmänt

Och så här känns det några dager innan avresa bland eleverna...
 
Nu är det bara 4 dagar kvar sen åker vi. Det ska bli spännande och få komma till en ny miljö med nya människor. Vi ser också fram emot att träffa våra brevvänner och att få shoppa. Även att få testa på nya maträtter etc. Och såklart att få testa att gå på en kinesisk skola.

// Mathilda E och Frida
 
 
På söndag åker vi - fem dagar kvar! Det är nästan ofattbart att det är så kort tid kvar tills den spännande Kinaresan. Vi, Jasmine, Sofia och Julia, är väldigt nervösa och ivriga inför resan och ser fram emot att besöka våra brevvänner samt skolan vi kommer att bo på. Detta ger även möjligheter för oss att utveckla våra språkliga kunskaper inom både kinesiskan och engelskan.

Under resan kommer vi även att få besöka massor av sevärdigheter som bl a Kinesiska muren! Kinesiska muren är en av världens sju underverk och vi ser verkligen fram emot att få besöka den. Det är otroligt att man för så många år sedan lyckades bygga ett sådan ofattbart fint byggnadsverk och att det har hållit så längre!

Vi tackar otroligt mycket för att vi fått denna underbara möjlighet att knyta kontakter med Kina. Tack, tack, och åter igen tack!

// Julia, Sofia, Jasmine
 
Det kommer bli roligt att åka till kina och spännande. De är lite nervöst att åka och att flyga flygplan. Jag hoppas på att de kommer bli kul och att jag åker där ifrån med ett leende. 
// Emil


Jag tycker det ska bli kul och spännande att åka till kina igen.
Det ska bli kul och lärorikt att få ta del av deras skolgång och kultur. 
Det kommer vara mycket nervöst när vi ska åka och bo med en kinesisk familj under en helg men det kommer  vara lärorikt . // David
 
Jag tycker det ska bli kul, jag är lite nervös inför flygresan men det kommer bli jätte kul när vi väl är där. Men det ska bli kul att slippa skolan lite.
// Andreas
 

Vi är i tidningen!!

Kategori: Allmänt

Vi närmar oss!

Kategori: Allmänt

Då var visumen klara i våra pass och vi börjar nedräkningen till avresa!

 

Vi har täta kontakter med Wenlan High School som tillsammans med Kai som tolk planerar upp vårat besök. 

Nu kvarstår bara de sista jobbet med att slutställa filmerna och presentationerna om Sverige och Sandbergska skolan som vi ska visa upp. 

 

I veckan var lokaltidningen "mitt i" och intervjuade Terése samt Sofia och Frida om projektet och den kommande resan. Om detta kan ni läsa i veckans nummer av tidningen "mitt i".  Ni kan även läsa information om projektet på kommunens hemsida.

 

Vi ser verkligen fram emot år avresa om ca tre veckor!!

/ Terése