wensand.blogg.se

Här kommer du som läsare kunna följa Sandbergskaskolans utbytesprojekt med Wanlan High School i Hangzhou, Kina.

Julia

Kategori: Allmänt

 

Den 21 oktober begav sig en grupp elever från Sandbergska skolan till Kina – jag var en av dem.
 
Två veckor spenderade vi i världens folkrikaste land. Vi besökte bl a vår kinesiska vänskola, Wenlan High School (belägen i staden Hangzhou) som vi även bodde på i över en vecka.
 
Det var en väldigt stor skola där över 1500 elever gick och t o m bodde på från måndag till fredag. I Kina har skoleleverna långa skoldagar och dagligen väldigt mycket läxor som de offrar stora delar av sin fritid för. Ni svenskar som nu anser er ha för mycket läxor samt för långa skoldagar kan nog inte jämföras med kineserna och hur de har det.
 
Enligt min uppfattning var skolan ganska olik vår. En dag fick vi följa med på våra värdelevers lektioner och något som jag då lade märkte till var att lärarna inte var så strikta som jag egentligen trott. Lärarna skämtade t o m med eleverna och fick dem att skratta – vilket är en likhet med vår skola.
 
Fast man märkte på samma gång att lärarna klart och tydligt hade makten - eleverna respekterade dem väl. Den här respekten till lärarna som jag talar om saknar jag till viss del i den svenska skolan. Det är ändå lärarna som har en stor del av förtjänsten till vad vi kommer att jobba med när vi blir äldre så mer respekt från vissa är de helt klart värda.
 
Varje gång eleverna behövde säga något var de tvungna att ställa sig upp vid sina stolar – vilket jag anser vara en stor skillnad emot Sverige där t o m vissa besvarar frågor utan att ens räcka upp handen utan att bli tillsagda.
 
 

/ Jasmine

Kategori: Allmänt

På Wenlan High School i Hangzhou bodde vi två och två i rummen, som var helt okej.
Vi deltog bland annat på friidrottsdagarna, där vi stötte kula, hoppade längd- och höjdhopp m.m.
Jag tycker inte att det skilde så mycket mellan våra och deras friidrottsdagar.

Mathilda

Kategori: Allmänt

Vi har varit i Kina i 2 veckor. Jag trodde att eleverna inte sprang i korridorerna och inte pratade under lektionerna. Men det visade sig att det inte var så. Dom pratade bara lite under lektionerna och sprang i korridorerna ibland. 

/Sofia

Kategori: Allmänt

i två veckor har jag varit i kina och upplevt en helt annan kultur. jag trodde att kineserna skulle vara strikta och militäriska i klassrummet men dom skriker rakt ut och är lika livliga i klassrummet som vi är om inte mer än oss. men en sak som är väldigt olikt oss är att dom lägger ner hela sin själ i skolan. dom har aldrig ledigt, inte ens på helgen. då hyrde iallafall min kinakompis hem en lärare som undervisade henne från 7 till 10 på morgonen. i sverige är man oftast med kompisar efter skolan eller på helgerna men för min kinakompis va de första gången hon hade någon som so över hos henne. 

/ Frida

Kategori: Allmänt

Vi var i Kina i två veckor. Allting var annorlunda, men ändå likdant. T.ex. när vi var i Hangzhou och gick med på några lektioner på skolan så hade jag förväntat mig att eleverna skulle vara ordentliga, knappt våga röra sig och inte prata någonting. Så var det inte. Eleverna småpratade under lektionen även fast läraren pratade och var ganska stökiga faktiskt. Blev verkligen förvånad när jag satt där i deras klassrum. Det som var skillnaden var att de behövde ställa sig upp när de skulle prata och även fast de skojade på lektionerna så märkte man att alla tog arbetet seriöst. Jag trodde även att lärarna skulle vara strikta, skrika och skälla på eleverna om de gjorde ett litet ljud. Det stämde inte heller, lärarna var skämtsamma och skrattade även när vissa elever skämtade. 
 

åsikter om kina

Kategori: Allmänt

När vi var i kina fick vi uppleva stora skillnader, och massor av upplevelser, tillexemepl när vi bodde hos våra penpals så fick alla nog uppleva vardagen hos det kinesiska vardagen, den är ju knappast som den svenska vardagen.jag tycker att det var mer skillnader än likheter i deras relion te.x dom tror ju på budda och dom flesta i sverige är ju kristna. Deras skolgång är typ det viktigaste i deras liv när dom är unga eftersom det är så stor konkurrans eftersom dom har så många invånare. Folk tycker att Kina kanske är en diktatur men dom är så lång frå en diktatur som man kan komma, dom som är rika, är jävligt rika och dom fattiga är väldigt fattiga. Det är inte så många medelklassare som i sverige.
 
 
 
 
 
 
 

Empanassassin

Kategori: Allmänt

Det som jag upplevde i Kina var att det är en väldigt stor skillnad ifrån Sverige ... Maten, trafiken och kulturen. Det var mycket spännande och roligt och de var jätte mycket jag har fått uppleft i kina te.x höga skyskrapor och massor av coola statyer och massor av k0nstiga männsikor. I skolan så var de bara plugga och plugga , på helgerna var de också bara plugga för att om dom inte pluggar så blir de inget jobb eller något och då får man inga pengar. Dom är så många männsikor i Kina så det är därför man behöver plugga så mycket. Likheterna mellan Kina och Sverige är trafikmärkerna i trafiken dom var faktiskt ganska lika för man kännde igen dom. Kinserna var inte vana att ha utlänningar så dom tog massor av kort på oss. Det var massor av skillnader i Kina som inte alls var likt. Det som inte var säckert tyckte jag var att dom var galna i trafiken och tutade som galnar. Det som är bra tock är att dom pluggar mycket och de tycker jag att vi borde få till Sverige så de borde vi lära oss av varandra. Dom borde faktiskt relaxa mera som vi kanske gör för också fast för mycket. 

Nu flyger vi hem!

Kategori:

Snart dags för hemfärd efter två händelserika och roliga veckor. Mer info om resan efterarbete mm kommer på bloggen. Vi ses på Arlanda ikväll:)

The Great Wall

Kategori: Allmänt

Imorse, efter alla hade satt på sig mycket kläder så kom minibussen och vår guide och hämtade oss så begav vi oss till The Great Wall. Bilresan tog drygt en timme och nästan alla av oss somnade på vägen dit. Det är jobbigt att vara i Kina ska vi tala om! När vi kom dit sprang några och köpte lite gulliga mössor och vantar eftersom det var ganska kallt. Sen när vi fått våra biljetter osv så var det bara att börja gå uppåt. Kunde inte de som byggde muren tänkt på att kanske göra lite mer jämna trappsteg?! Gud så jobbigt det var, men bra träning fick vi, snygga rumpor next! Det var en sådan upplevelse som verkligen är coolt att man gjort! Nu kan vi alla säga att vi har gått på Kinesiska Muren, är inte det lite ballt? På vägen upp glömde vi snabbt bort att det var kallt, hahaha man blev ju faktiskt svettig! Man kan tro att det är enklare att gå ner men faktum är det inte var så enkelt, bara inte lika ansträngande. Mathilda E, Emil och David gick upp för en annan sida också så de fick lite extra träning! Sen när alla var tillbaka på marken och i våran lilla minibuss så åkte vi och åt lunch på en kinesisk restaurang. Man märker att många av oss börjar tröttna lite smått på kinesisk mat, så till middag fick det bli "western food" på restaurangen här på hotellet. Sedan efter lunchen så åkte vi till en museeum där det fanns lite utav varje. Mest Kinesisk kultur skulle vi kalla det. 4 av oss tjejer tryckte i oss två glassar var, heheh. Goda glassar var det! När vi kom ut ur museet hade det börjat spöregna så vi sprang fort in i minibussen och åkte hem till hotellet. En sak många kineser bör bli bättre på är engelska, speciellt de som jobbar på hotell. Det tog sin tid innan vi fick vårt middagsbord som vi hade bokat tidigare idag, men tillslut var alla mätta och belåtna. 
- Frida och Sofia
 
 
Bilden lånad från Google.

Nov. 03, 2012

Kategori:

Skorpinioner smakar som Kyckling! Fast lite beskt

Kategori: Allmänt

första dagen i peking började vi med att åka till himmelska fridens torg, det var fullt med folk där och folk köade 2 timmar för att se . Där tog vi bilder med någon kille som sedan gjorde någon bok om kina och massa bilder. Sen gick vi till den förbjudna staden som var jätte stor det hade tydligen tagit en miljon människor 24 timmar om dygnet 14 år att bygga den förbjudna staden. där gick vi mest runt och tittade på massa olika hus. Sen åkte vi till sommar palatset, där bodde kjesaren från maj till oktober. Sen åt vi lunch och efter det så åkte vi en cykel två och två, det var kul man kom lite närmare allt. Där var det också väldigt stort, större än förbjudna staden, den var 290 hektar näst största kunga trädgården. Det var så stort så att vi tappade bort en elev, men vi hittade henne snabbt. Vi var mest vid sjön vid sommar palatset, man kunde tydligen hyra tramp båtar där. det hade varit kul !
Sen åkte vi shopping gatan i peking, där åt David två skorpioner, han tyckte det smakade som kyckling fast lite beskt. Där köpte några lite kläder och andra saker. Sen åt vi lite mat, Pizza Hut skönt med lite omväxling! Sen åkte vi till hotellet och slappade och vila upp oss för morgondagen då vi ska besöka The great wall!

Shanghai och Beijing

Kategori: Allmänt

Onsdag 31/10-12
Tre timmars bil resa från skolan till Shanghai!
Vi åkte till och hotellet men gästerna skulle checka ut kl 12:00, så vi fick lämna vårat bagage i ett bagage rum eller något liknade. Efter det åkte vi till en shopping gata som heter Nangjing Road. Många av oss hade både glömt kamera och pengar så några gick tillbaka för att hämta sin kamera till kvällens båt tur. Dante tänkte ju att de här klarar jag och visade vägen tillbaka till hotellet. Men de gick inte så bra vi gick åt fel håll. Så de slutade med att David fick visa vägen till hotellet.
På kvällen åkte vi båt på huangpu floden och så många byggnader med massa små blinkande lampor.

Torsdag 1/11
Först åkte vi från Shanghai till flygplatsen och från flygplatsen till Beijing. Det tog ungefär två timmar.
När vi kom fram till Beijing, hämtade en guide oss. Vi åkte direkt till Os arena för att se på ”fågelboet” och Water-cube. Efter os arenan åkte vi och shoppade. Efter det åkte vi tillbaka till hotellet för att sova.
/Mathilda.O och Jasmine